Kleurrijke ramen vol verhalen

Kleurrijke ramen vol verhalen

Monumenten bestaan er in allerlei soorten en maten. De kapel van ons museum, de Weezenkapel of Beth-el kapel, is ook een monument. Net zoals in vele andere kerkgebouwen, is in dit kerkgebouw glas-in-lood verwerkt. In deze tentoonstelling vertellen we je meer over deze glas-in-lood ramen. Ook tonen we gebrandschilderde ramen uit de Thomaskapel van het Dominicanenklooster in Huissen. De gebrandschilderde ramen vormen samen een soort stripverhaal over het leven van Thomas van Aquino (1225-1274). De tentoonstelling is te zien vanaf 11 september t/m eind oktober 2022.

Onze kapel is dit jaar 140 jaar oud. Tot 1967 waren alle ramen van het gebouw kleurige glas-in-lood ramen. Tijdens een renovatie, onder leiding van de architect Tuynenburg Muys, zijn deze ramen verwijderd en vervangen door helder glas. Aan de achterzijde van onze protestantse kerk zijn de ramen nog wel bewaard gebleven. Op een van deze ramen lees je de Bijbeltekst: ‘Ik ben de ware wijnstok’.

In het Dominicanenklooster in Huissen vind je gebrandschilderde ramen over het leven van Thomas van Aquino. De bekende architect Pierre Cuypers (1827 – 1921) bouwde dit U-vormige kloostercomplex en de kapel in 1858. De ramen zijn gemaakt door een onbekende Engelse glazenier, naar zeventiende-eeuwse etsen uit het boek Vita D. Thomae Aquinatis van Otto Vaenius.

De tentoonstelling is te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk onze bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.