Collectie

De Weezenkapel staat middenin het ‘verhaal van Neerbosch’ en Museum Kinderdorp Neerbosch toont aan de hand van verschillende deelcollecties de verhalen van het dagelijks leven in het wezendorp. 

 

Het kinderdorp Neerbosch was een zelfvoorzienend dorp. In het museum staat een grote maquette, die een goed beeld geeft van het kinderdorp rond 1962. Maar het kinderdorp dat te zien is op de maquette bestaat tegenwoordig niet meer. Eind jaren ‘60 streefde de hulpverlening er naar om gezinsvervangend te zijn. en ontstonden er plannen voor nieuwbouw. Nieuwbouw betekende de sloop van de oude, kolossale gebouwen, die door de wezen onder leiding van hun leermeesters zelf gebouwd waren. Te veel historie is al gesloopt of in de prullenbak beland. Het is van belang om onze prachtige, historische collectie van het kinderdorp toegankelijk te maken en zo de lokale geschiedenis onder de aandacht te brengen.

 

 

Kunst en kunstnijverheid 
De deelcollecties van het museum bestaan uit een kunstcollectie met onder andere schilderijen, lithografieën, etsen en beeldhouwwerken. Zo heeft oud-bewoner Albert Majoor het dagelijks leven in Neerbosch verbeeldt in vijftig acrylwerken en worden directieleden en het personeel geportretteerd op diverse schilderijen. Daarnaast geeft ook de kunstnijverheid- en gebruiksvoorwerpencollectie een goed beeld van het dagelijks leven en de opvoeding van de kinderen. De vakgereedschappen uit de werkplaatsen en de persoonlijke uitzetkisten brengen een levendig beeld van de mogelijke vakopleidingen op Neerbosch.