Tentoonstelling Josephine Baker

Josephine, a woman with a thousand faces

Josephine met haar 12 kinderen_1964

Werelds eerste superster van kleur, moeder van twaalf kinderen, verzetsheld en burgerrechtenactivist. Dat is legende Josephine Baker. Nog t/m 7 december 2022 kun je in het museum een tentoonstelling over haar leven bezoeken, getiteld ‘Josephine, a woman with a thousand faces’. In deze tentoonstelling staan ook haar ideeën over opvoeden centraal. Baker adopteerde jonge kinderen van over de hele wereld, met verschillende culturele achtergronden en religies.

Josephine Baker (1906-1975) groeit op in een gesegregeerd Amerika. Daar ontwikkelt ze zich tot een van de populairste danseressen van haar tijd. Baker is de enige vrouwelijke burgerrechtenactivist die naast Martin Luther King spreekt tijdens de mars naar Washington. Ondanks dat ze erg bekend is in Amerika, wordt ze slecht behandeld. Ze vertrekt naar Parijs. Grote shows volgen, maar altijd blijft bij haar het gevoel dat ze méér voor de wereld kan betekenen, knagen.

Bakers ‘regenboogfamilie’

Na de oorlog verdwijnt Josephines carrière als performer naar de achtergrond. Maar een leven zonder roem is niet voor haar weggelegd. Ze komt met een idee: ze wil jonge kinderen van over de hele wereld adopteren, met verschillende culturele achtergronden en religies. Om aan de wereld te laten zien dat ongelijkheid niet hoeft te bestaan, wil ze hen als broers en zussen opvoeden. Ze noemt deze kinderen haar ‘regenboogfamilie’, een ‘experiment’ waar bezoekers naar kunnen komen kijken.

Grootheid uit de Franse geschiedenis

In 2021 kreeg Josephine Baker als eerste zwarte vrouw een grafmonument in het Panthéon, het nationale mausoleum in Parijs waar de grootheden uit de Franse geschiedenis worden bijgezet. Met de tentoonstelling ‘Josephine, a woman with a thousand faces’ besteden we aandacht aan haar leven, speciaal gericht op de thema’s opvoeding en gezin.

De tentoonstelling ‘Josephine, a woman with a thousand faces’ is te bezoeken t/m 7 december 2022. Bekijk onze bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.