Arie van de Giessen – Van Neerbosscher tot expressionist

Arie van de Giessen – Van Neerbosscher tot expressionist

Op onze galerij tonen we werken van aquarellist, schilder en tekenaar Arie van de Giessen (1896-1950). De werken komen uit de collectie van Galerie St. John in Gent. Van de Giessen verbleef enkele jaren in de Weesinrichting Neerbosch. Later ging hij in Gent naar de Kunstacademie, waar hij in contact kwam met de Vlaamse expressionisten.

Aries eigenlijke naam is “Van der Giessen”, maar door een foutje bij de inschrijving in de burgerlijke stand, is de ‘r’ weggevallen (bron: Bredase Courant 29-12-1962, collectie Persdocumentatie). Arie werd in Gent geboren, met Nederlandse ouders. De jonge Arie werd in 1906 naar Neerbosch gestuurd.

Terugkeer naar Gent

Arie bleef tot 1918 in Nederland, vanwege het uitbreken van de oorlog en het vervullen van zijn legerdienst. Na de oorlog keerde hij terug naar Gent. Arie volgde er lessen aan de Academie voor Schone Kunsten van 1924 tot 1927 en raakte goed bevriend met de Gentse schilder en graficus Charles René Callewaert (1893-1936). Deze was sinds 1926 lesgever aan de Gentse Academie. Callewaert werd de artistieke en literaire mentor van Arie Van de Giessen. De aankoop van een boot en het zeilen lokten Arie echter geregeld weg van de Gentse kunstwereld.

Vlaams expressionisme

In de winter van 1928-1929 trok Arie met zijn boot naar Parijs. Hij volgde er lessen aan de Académie Ranson en aan de Grande Chaumière. Bij zijn terugkeer naar Gent werd hij goed bevriend met Frits Van den Berghe (1883-1939), die hij als zijn leermeester beschouwde. De contacten met de Parijse kunstwereld en de gesprekken met Van den Berghe doen Van de Giessen resoluut kiezen voor een moderne en persoonlijke uitwerking van het Vlaamse expressionisme. Ook de invloedrijke Paul Haesaerts en artiest Gust de Smet werden zijn vrienden en deden Arie besluiten meer tijd door te brengen in Latem en Deurle in de jaren 1932 en 1934.

‘Arie van de Giessen – Van Neerbosscher tot expressionist’ is te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk onze bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.

Meer informatie kun je vinden op de website van Galerie St. John, Gent: www.st-john.be.