Voortgezet onderwijs

Museum Kinderdorp Neerbosch gaat verbouwen en is daarom vanaf 20 november 2023 tijdelijk gesloten. Het museum zal na de zomer van 2024 weer open gaan en de educatieve programma’s zullen vanaf november 2024 weer worden gegeven.

Museum Kinderdorp Neerbosch biedt een gevarieerd en aantrekkelijk educatief programma aan voor het voortgezet onderwijs. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les in de klas, met lesmateriaal dat door Museum Kinderdorp Neerbosch wordt geleverd.

 

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het voortgezet onderwijs? Neem contact op met educatie@vantlindenhoutmuseum.nl.

De monumentale Weezenkapel

Voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) kunnen leerlingen van het voortgezet onderwijs een bezoek brengen aan Museum Kinderdorp Neerbosch. Monumenten vertellen ons iets over vroeger. Over hoe de mensen toen leefden, woonden en werkten.Tijdens het museumbezoek wordt je rondgeleid door Dominee Kluin, directeur van de Weesinrichting van 1928 tot 1949. De leerlingen ontdekken zelf met behulp van een kijkwijzer de geschiedenis van de monumentale Weezenkapel.

 

Doelgroep: Brugklas
Lesduur:
75 minuten
Kosten:
€ 40,00 museumdocent per 25 leerling, € 2,50 per leerling

Hout ontdekken in de Weezenkapel

Voor het vak Natuur en Techniek kunnen leerlingen het museum in de Weezenkapel bezoeken. Hiervoor zijn 5 houten kisten met verschillende opdrachten. Zo is er een kist over soorten houtverbindingen, zoals de zwaluwstaart- of de slisverbinding. Tevens moeten leerlingen op zoek naar de juiste naam: vuur, douglas, eik, meranti of linde, bij verschillende houtblokken. Ook de geschiedenis van het kappen van bomen komt aan bod. De vierde kist gaat over een stuk techniek: het gebruik van gereedschap toen en nu. De leerlingen meten – met verschillende materialen – de houten kerkbanken op. De laatste kist gaat over het afwerken en het versieren van het hout.

 

Doelgroep: VMBO, klas 1 en 2
Lesduur:
60 minuten
Kosten:
€ 85,00 per klas tot 25 leerlingen. Grotere groep in overleg mogelijk, meerprijs € 40,00

Kinder Kwestie

In het programma Kinder Kwestie wordt aan de hand van het verleden van kinderdorp Neerbosch verduidelijkt hoe de sociale kwestie invloed had op de vormgeving van jeugdzorg in Nederland. Tijdens het museumbezoek zoeken kinderen naar persoonlijke verhalen en historische objecten, die samen een verhaal vertellen. Vervolgens worden de leerlingen uitgedaagd om het verhaal op een creatieve manier in een digitale multimedia poster tot leven te wekken.

 

Doelgroep: Brugklas
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 85,00 per klas tot 25 leerlingen. Grotere groep in overleg mogelijk, meerprijs € 40,00