Basisonderwijs

Museum Kinderdorp Neerbosch gaat verbouwen en is daarom vanaf 20 november 2023 tijdelijk gesloten. Het museum zal na de zomer van 2024 weer open gaan en de educatieve programma’s zullen vanaf november 2024 weer worden gegeven.

Museum Kinderdorp Neerbosch biedt een gevarieerd en aantrekkelijk educatief programma aan voor het basisonderwijs. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les in de klas, met lesmateriaal dat door Museum Kinderdorp Neerbosch wordt geleverd.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het basisonderwijs?
Neem contact op met educatie@vantlindenhoutmuseum.nl.

Mikky de Zwerfkat

Mikky woont op het kinderdorp Neerbosch! Dat is een hele bijzondere plek waar veel kinderen wonen die geen ouders meer hebben, net zoals Mikky. Ze helpen Mikky met de voorbereidingen voor haar verjaardagsfeestje. Maar hoe vier je eigenlijk feest op het kinderdorp? In het museum gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met een aantal opdrachten in circuitvorm. Ze gaan op zoek naar gasten, lekkere hapjes en ze versieren de feestlocatie!

 

Doelgroep: groep 1 en 2
Lesduur: 60 minuten
Kosten: € 3,50 per leerling

Petertje en zijn koffertje

De kinderen worden meegenomen in het verhaal van Petertje, een weeskind in de Weesinrichting Neerbosch. Zijn enige houvast was zijn grijze koffertje, dat hij bij zich had. Tijdens de interactieve rondleiding komen prenten, foto’s en voorwerpen uit het koffertje van Petertje aan bod. Zo beleven de kinderen de eerste dag van Petertje op de Weesinrichting Neerbosch: hij gaat naar school, doet klusjes en speelt met de andere kinderen. De kinderen ervaren zelf hoe het dagelijks leven van de wezen op de Weesinrichting Neerbosch verliep.

 

Doelgroep: groep 3
Lesduur: 60 minuten
Kosten: € 3,50 per leerling

Weeskind X

In het museum staan een drietal archiefdozen. Daarin zitten verschillende bronnen. Deze bronnen zeggen iets over verschillende kinderen en de tijd waarin deze leefden. De leerlingen gaan als detectives op onderzoek uit en maken kennis met drie kinderen van de Weesinrichting Neerbosch. Wie weet aan de hand van de bronnen de meeste informatie te achterhalen over weeskind X?

 

Doelgroep: groep 6
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling

Uitzetkist

Weeswijzerspel

Bij deze les gaan leerlingen in teams onderzoeken welk weeskind eigenaar was van een van de uitzetkisten. Door op een app vragen te beantwoorden over de tijdsperiode en museumobjecten en archiefdocumenten te onderzoeken kunnen ze dagboekbladzijden verdienen. Met deze bladzijden en ID-kaarten van echte bewoners kunnen ze spelenderwijs achterhalen wie de eigenaar is. Er zijn drie uitzetkisten die elk over een andere tijdsperiode gaan: Tijd van burgers en Stoommachines; Tijd van de wereldoorlogen en Tijd van de televisie en computers.

 

Doelgroep: groep 7 en 8
Lesduur:
90 minuten
Kosten:
€ 3,50 per leerling